TARİH AVCILARI




 

'Tarih Avcıları'nı kaçırmayın
NTV, Likya’nın en önemli kentlerinden Myra ve limanı Andriake’nin ayağa kalkış öyküsünün arka planını, kazı ekibinin gerçek hayatlarını takip ederek ekranlara taşıyor.
NTV’nin yaz klasiği ‘Yeşil Ekran’ kuşağında dizi belgeselciliğini Türkiye ekranlarına taşıyacak ‘Tarih Avcıları’nda, Antalya’nın Demre beldesinde yer alan, Likya’nın en önemli kentlerinden MYRA’yı ve Roma döneminin uluslararası limanı ANDRİAKE’yi ayağa kaldıran kazı ekibinin yaşam öyküleri konu ediliyor.
Doğayla tarihin iç içe geçtiği, her gün yaklaşık 5 bin civarında turistin ziyaret ettiği bölgede, durmaksızın süren kazı çalışmalarının yanı sıra, kazı ekibinde yer alan arkeologların, bilim adamlarının ve işçilerin günlük hayatları, mutlulukları, hüzünleri ve toza toprağa bulanmış yaşamları yakından takip edilecek.
Dizideki karakterlerin hiçbiri profesyonel oyuncu değil.
11 bin kişilik tiyatrosu ve görenleri hayrete düşüren kaya mezarlarının fon oluşturduğu bu idealist yaşamın, seracılıkla geçimini sağlayan bir beldenin hayatına ne şekilde sirayet ettiğini, yine ‘Tarih Avcıları’nda izleyeceksiniz.
Myra’nın kahramanları
MYRA-ANDRİAKE kazılarının en dikkat çekici kahramanı hiç kuşkusuz, ömrünü Likya bölgesine vakfetmiş kazı başkanı, Prof. Dr. Nevzat Çevik. Yeri geldiğinde tur operatörlerini bilgilendiren, yeri geldiğinde kendini resmi yazışmaların ortasında bulan Nevzat Hoca’nın en büyük tutkusu, kazması ve küreğiyle yeni buluntuların peşine düşmesi. Çevik’in heyecanlı karakteri, işçisinden öğrencisine, arkeolog ekibinden belde halkına herkesin yaşamını etkiliyor.
Nevzat Hoca büyük bir ekibi yönetiyor ancak ana ekip dört kişilik bir arkeolog grubundan oluşuyor. Çizim işlerinden sorumlu olan Selim Atasoy genç bir arkeolog.


Öğrencilik döneminden bu yana MYRA ve ANDRİAKE’deki kazılarda çalışıyor. Arkeolog olana kadar Kuşadası’nda yaşadığı için, doğa ve tarih onun vazgeçilmezi. Kazı dışındaki zamanını da doğanın içinde geçirmeyi seviyor.
Haşim İnaç ekibin dinamosu. Sakin görünüşünün altında muzip bir tarafı var. Beklenmedik anlarda yaptığı şakalara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Öte yandan mücadeleci bir kimliğe ve herkesin güvenine sahip. Siirt doğumlu Haşim’in ailesi Çorum’da yaşıyor. Ancak sonu gelmeyen kazılar nedeniyle kazı evini kendi evi gibi görüyor. Çalışmalarda ve dinlenme zamanlarında yine genç bir arkeolog olan Recep Aydın’la yakın arkadaş olduklarını gözlemlemek çok kolay. Birbirlerini tamamlıyorlar.
Ana ekipteki tek kadın Burcu Okkalıoğlu. Üniversiteden henüz mezun oldu ama yıllardır ekibin ana karakterlerinden biri. Sikkeler, seramikler ve envanter ondan soruluyor. Güleryüzlülüğü, arkadaşlarına sahip çıkan halleriyle herkesin sempatisini toplamış durumda. Kazıda çalışan diğer öğrencileri de her zaman motive ediyor.
Arkeologların dışında ekipte öne çıkan iki isim daha var. Bunlardan birincisi Bekçi Bılı. Adı Mustafa ama herkes ona Bılı Dayı diyor. Bılı Dayı gerçek bir yörük. Dede emaneti arazisinin altından Andriake Limanı çıktığından beri, alanın bekçiliğini yapıyor. Ancak bu görev sadece kağıt üstünde böyle. Bılı Dayı ekibin her şeyi. Gerektiğinde araziyi otlardan temizliyor, gerektiğinde traktöre oturuyor, gerektiğinde bölgenin güvenliğiyle ilgileniyor. Herkes onu çok seviyor.
Bir de ekibin Ziya Abisi var. Ziya Türkmen, vinç operatörü. Her gün ağırlığı tonları bulan kayaları doğru yere taşımakla görevli olan Ziya Abi, kıvrak zekası ve esprileriyle dinlenme zamanlarının neşe kaynağı.
NTV ekibinin, adeta kazı grubunun içine yerleşerek gözlediği bu ilginç belgesel, hem görsel gücü, hem birbirinden ilginç insan hikayeleriyle izleyicilerin kalbinde bambaşka bir tat bırakacak. Klişe arkeoloji belgesellerinden sıkıldıysanız, tarihin, tozun, toprağın, içinde gerçek bir tarih ve arkeoloji öyküsüne hazır olun.








TARİH AVCILARI
Gerçek bir arkeoloji öyküsü...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR

BİR PERİ MASALI