YAZIKLAR OLSUN

Biz Bosna göçmeniyiz. Yani Bosna Hersek kökenli Türkleriz. 1950 li yıllar da Manastir – Mitrovica çevresindeki savaş ve din kavgaları yüzünden ailem Istanbul a göç etmiş. Ben burada doğup büyüdüm lakin büyüklerimiz tarafından hiçbir zaman örf ve adetlerimizden koparılmadık. Onlardan biri de Nevruz Bayramıdır.
Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı'nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine kadar uzanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini temsil eder. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem arz ediyordu ve yaşamla ilgili her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kışın ardından gelen bahar, tabiat ananın çiçekler, yeşillenenen bitkiler uykusundan uyanması ve sığırların yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. İşte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir.
Neşe ve umut ile kutlanan bu gün nedense son zamanlarda kendilerini Kürt kökenli olarak tanıtan fakat neyi düyü belirsiz insanlarin ortalığı talan etmesi ile geçiyor. Vahşice davranışlar içersinde topluma ve geleneklere zarar verilerek yapılan gösterinin mimarları sizler nasıl bir ideolojinin savunucularısınız??? İstanbul'da 39 otobüs göstericiler tarafından taşlandı. 42 otobüs durağı parçalandı. 6 tramvaya hasar verildi. Toplam zarar: 1 milyon 80 bin TL . Size yazıklar olsun demekten başka içimden çok şey geçiyor lakin sizler o sözlere bile layik değilsiniz.

Bakın gerçek Kürt kökenli vatandaşlarımız senelerdir bu bayramı nasıl kutlarlar ÖGRENIN…
Bir çok Kürt şair ve yazarın da eserlerinde yer alan Nevruz'u Kürtler 21, 22 ve 23 Mart'ta kutlarlar. Bu bayram ile Kürtler çoğunlukla şehir dışındaki bölgelerde ve açık alanlarda bir araya gelir ve gelmekte olan ilkbaharı kutlarlar. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler. Topluluk büyük bir ateş yakar ve bu ateşin etrafında dans ederek ya da üstünden atlayarak büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarlar.
Kürt yazar Musa Anter'e göre Nevruz aslında Kürtlerde ilk başlarda 31 Ağustosta kutlanıyordu ancak daha sonra Arap Takviminin kabul edilmesiyle bu kutlamalar Mart ayına kaymıştır.
"Nevruz kutlu olsun" Kürt dillerinde böyle söylenir: Kurmanci: Newroz pîroz be!, Zazaca: Newroz pîroz bo, ve Sorani: Newroztan pîroz bêt.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR