BEŞİKTAŞ, BURSASPOR ve GAZİANTEPSPOR'A AVRUPA'DAN MEN


Beşiktaş'ı 1 yıl Avrupa kupalarından men eden UEFA, Bursaspor'un eski futbolcusu Collins Mbesuma ile ilgili kararını verdi ve yeşil-beyazlı ekibi de 1 yıl Avrupa kupalarından men etti. UEFA Disiplin Kurulu, ayrıca Gaziantepspor'u da Avrupa kupalarından 1 yıl men etti.

Yeşil-beyazlı kulüp, 2007-2008 sezonunda Bursaspor'da oynayan futbolcunun bonservis bedelinin geç ödenmesinden dolayı UEFA Disiplin Kurulu tarafından 200 bin Euro cezaya çarptırılmıştı. Yeşil beyazlı kulüp, UEFA Tahkim Kurulu'na taşıdığı konu karara bağlandı. UEFA, yeşil beyazlı kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi.
Bursaspor'un Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Yazıcı, "Bugün bizim de UEFA'daki MBesuma ile ilgili davamız karara bağlandı. Aldığımız duyuma göre 1 yıl men cezası verildi. CAS süreci var. Bu süreç 15-20 gün sürüyor. UEFA'da oluşturulan disiplin müfettişliğinin yeni kararları. Yeni bir komitenin yeni uygulamaları. Dolayısıyla CAS net cevabı verecektir. Ama şunu söyleyelim bizim dosyamızla Beşiktaş'ın dosyası çok ayrı, arasında çok fark var" dedi.


YAZICI'YA GÖRE HUKUK CİNAYETİ

Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği kararı hukuk cinayeti olarak değerlendirirken; "FIFA ile olan davamızdan dolayı, kulübüne olan borçtan ötürü ve bizden evvel gerçekleşmiş bir vakadan sonra böyle bir karar alınıyor. Biz parayı faiziyle birlikte ödedik. Olacak iş değil. Hiçbir yerde davamız yok. Her yönüyle tertemiz bir kulübüz. Şok olduk. Her şeyin sonu değil elbet. Ülkeye verilen ceza gibi bir şey bu. Bu işleri anlayan birisi çıksın ve yorum yapsın. Bizim borcumuz kimseye yok. Eskiden gelen bir dava. Tahkim ertelemeyi kaldırmış. Üç sene içinde sorun yaşanırsa bu ceza işleme girecekti. Hak etmedik bunu. Borcu olmayan bir kulüp nasıl ceza alır? Beşiktaş'ın aldığı cezayla bir benzerliği de yok" dedi.

GAZİANTEPSPOR: BU CEZA KALDIRILACAK!

Gaziantepspor Kulübü Başkanvekili Ömer Çelik ise UEFA Disiplin Kurulu'nun kırmızı-siyahlı takıma 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdiğini belirterek, ''Cezanın kaldırılması için itirazlarımızı yapacağız'' dedi. Ömer Çelik, gerekli itirazların ardından cezanın kaldırılacağına inandıklarını ifade etti. Takımda oynayan hiçbir futbolcuya borçlarının bulunmadığını belirten Çelik, ''Cezanın kaldırılması için itirazlarımızı yapacağız. Verilen ceza gözden geçirildiğinde otomatik olarak kaldırılacaktır'' diye konuştu.

EGEMENOĞLU: BURSA'YA VERİLEN CEZA ÇOK AĞIR
Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Eski Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Yunus Egemenoğlu, UEFA Disiplin Kurulu'nun Bursaspor Kulübü'ne 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası vermesiyle ilgili ''Bursaspor'a ceza verilmesi kulüp lisans sistemi statüsüne aykırı. O yüzden ceza çok ağır'' dedi.

Egemenoğlu, UEFA'nın 1999 yılında Kulüp Lisans Sistemi'ni kurduğunu, 2 yıl önce de bu sistemi Türkiye liglerinde de zorunlu hale getirdiğini bildirdi.
UEFA Yönetim Kurulu'nun geçen yıl Mayıs ayında çok önemli 3 karar aldığını, bunlardan birinin de mali denetimle ilgili olduğunu belirten Egemenoğlu, ''Bu da takımların sürekli denetlenmesi demekti. İşte bu Mayıs ayında alınan kararla, ilk denetimler geçen yaz yapıldı. 11 Avrupa takımında aykırılık tespit edildi. Bunlardan 3'ü, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor'du'' diye konuştu.



"BEŞİKTAŞ VE BURSASPOR'UN CAS'A BAŞVURMASI GEREKİYOR"

 Egemenoğlu, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor'un UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edildiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Bu takımlardan Beşiktaş ve Bursaspor'a Avrupa liglerinden men cezası verildi, ancak erteleme kararı alındı. Bu karara karşı disiplin müfettişleri ertelemenin kaldırılması, cezanın uygulanması için itirazda bulundu. Tahkim Kurulu da bu ertelemeyi kaldırarak, cezaların uygulanmasına karar verdi. Beşiktaş ve Bursaspor'un çok hızlı bir şekilde CAS'a başvurması gerekiyor. İhtiyati tedbir talebinde bulunup, bu kararları önlemeleri gerekiyor. Özellikle Bursaspor ile ilgili dosyanın içine baktığımızda, Bursaspor'a verilen ceza, kanaatime göre hukuka aykırı ve çok ağır. Çünkü UEFA, kulübün itilaf konusu olan borcu varsa bunu lisans almaya engel görmüyor.''

Bursaspor Kulübü'nün 2008 yılından Portmouth Kulübü ile bir ihtilafı olduğunu, ihtilaf dosyasının da FIFA'da bulunduğunu kaydeden Egemenoğlu, İngiliz kulübünün kayyuma kalmasından dolayı yargılamanın da yapılamadığını anlattı.

Egemenoğlu, Portmouth Kulübü'nün gönderdiği 11 ayrı yazıda Bursaspor Kulübü'nden değişik rakamlar talep ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
''Birbirini tutmayan rakamlar karşısında, Bursaspor FIFA'nın bildirdiği rakamı daha ihtilaf bitmeden faiziyle birlikte ödedi. Doğal olarak da böyle bir durum varken, ödenmemiş borç yokken, kulüpler arası ihtilaf varken, bu ihtilaf devam ederken ve daha az rakama sonuçlanmışken Bursaspor'a ceza verilmesi kulüp lisans sistemi statüsüne aykırı. O yüzden ceza çok ağır. Bursaspor'un CAS'a yapacağı başvuruyla cezanın kalkması gerekiyor.''

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR