KALBİM BOSNA DA



On yedi yıl önce Avrupa’nın göbeğinde tüm dünyanın gözleri önünde film izlercesine bir soykırım yaşandı.
Srebrenitsa’da, bosna’nın bu güzel kentinin 14 yaşınıgeçmiş tüm erkekleri, toplam 8.373 kişi, 11 temmuz 1995 tarihinden başlayarak 5gün içinde şehit edildiler.
Dünyayı yeniden şekillendirmek isteyen güçlerin dedesteği ve kışkırtması ile yapılan bu katliam aslında Bratunac, Zvornik, Foca,Prijedor, Višegrad, Brcko,Sanski most, Zepa, Doboj’da yaşananların devamı,bosna’daki soykırımların taçlandırılmasıydı. Soykırım, şu anda Lahey’de yargılanmakta olan Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç komutasındaki ırkçı sırpgüçler tarafından gerçekleştirildi.


Birleşmiş milletler gözetiminde, hatta onların ağır silahları kullanılarak 5 gün boyunca sürdürülen bu soykırımdan sonra ortaya çıkan vahşet görüntüleri akıllarakazındı.
Insan hakları konusunda faaliyet gösteren birçok kuruluşun kayıtsızlığı, devletlerin “derin” sessizliği ile Srebrenitsa soykırımı sonraki yıllarda unutturulmaya çalışıldı. Lahey adalet divanı tarafından da kayıtlara geçirilen bu soykırımın bilinen sorumluları dünyanın egemenleri tarafından yıllarca korundu. ancak “son kullanım tarihleri”geçtikten sonra adalete teslim edildiler. Yargılama süreçleri de bir çadır tiyatrosunun “ciddiyeti” içinde halen sürdürülmektedir. Bu tuluatın son örneğide karaçic’in srebrenitsa dışındaki tüm kentlerdeki soykırımlardan aklanmış olmuştur.
Bu yıl, bu kirli savaşın yirminci, Srebrenitsa soykırımı’nın 17. yılındayız.
Unutmayınız ki burada katledilen insanlar biz Türklerin soyundan bizim insanimizdir. Ve bu insanlar tüm dünya da olduğu gibi sadece müslüman oldukları ve burada yasadıkları için katledilmişlerdir. Bende bir Boşnak torunu olarak burada yaşananları tüm benligim ve ruhumla kınıyorum.
Ve lütfen sizlerde bu katliyamları burada şehit edilen masum insanların ruhları için UNUTTURMAYIN.
Biliyorsunuz ki Ermeni Katliamı adi altında yaptıklarını görmeksizin ve bilmeksizin, masummuşcasına bizleri suçlayanlar aslında gerçek katil olduklarının bilincinde olup yıllarca bu konuyu hep sıcak tutarak tüm uluslararası platformlarda sanki bizim ayıbımızcasına yüzümüze vurmaya kalkıyorlar.
O nedenle lütfen sizlerde sesiz kalmayınız gerçek katillerin kim olduğunu biz de gözler önüne sermek için elimizden geleniyapmalıyız.
Ve bir kere daha söylüyorum.
Bu acı günleri UNUTTURMAMALIYIZ.
Saygılarımla
Uluç Vatansever

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR