AKP ÜLKEYİ NEREYE ŞÜRÜKLÜYOR. (DURUN BUNLAR İYİ GÜNLERİMİZ)


AK Parti’nin başkanlık modelini önerdiği yeni anayasaçalışmasında, yemin önerileri de netleşti.AK Parti, başkan, başkan yardımcısı,bakanlar ve milletvekilleri için aynı yemini öngörürken, mevcut Anayasa’daki“Atatürk ilke ve inkılapları, laik Cumhuriyet, Türk milleti önünde” ifadelerinikaldırdı.BDP’nin de teklifini vermesi üzerine dün Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndapartilerin yasama önerileri açıldı. Bir yemin önermeyen BDP, parlamenterlerinand içmesini istemedi. Diğer partilerin yemin teklifleri şöyle:
AK Parti: “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne vedemokrasiye bağlı kalacağıma; devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü,milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefimüzerine yemin ederim.”
Anayasa’da şu anki milletvekili yemini şöyle:
“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın vemilletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğinikoruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürkilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millîdayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temelhürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma;büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”
CHP: “Milletvekili sıfatıyla anayasaya sadakattenayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve ülkenin bütünlüğünü,milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, insan haklarına dayanandemokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk devrimlerine bağlıkalacağıma milletvekili sıfatımdan kaynaklanan konum ve yetkilerimi kişiselçıkar ve yarar sağlamak amacıyla kullanmayacağıma, vatandaşların refah vemutluluğu için çalışacağıma Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine antiçerim.”
MHP: (İnandıkları mukaddes kitap huzurunda) “Devletinvarlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletinkayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratikve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma;Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti huzurunda, bütünmukaddesatım, namusuz ve şerefim üzerine yemin ederim.”
TUTUKLU VEKİL FORMÜLÜ
Ak Parti, teklifinde tutuklu milletvekili sorununaçözüm de önerdi. AK Parti, milletvekili seçilme şartları arasından “askerlikhizmetini yapmış olmak, kamu hizmetinden yasaklı olmamak, devlet sırlarınıaçığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşviksuçlarından biriyle hüküm giymiş olmamak” ilkelerini çıkardı. AK Parti, devletbütünlüğü aleyhine suçları düzenleyen Anayasa hükümleriyle milletvekili seçilmeşartları arasındaki bağı kaldırdı. Ayrıca, milletvekilinin seçimden sonraişledikleri tüm suçlar dokunulmazlık kapsamına alınırken, görevdeyken verilenhapis cezalarının da milletvekilliğinin sonuna bırakılması öngörüldü.
YEDEK VEKİLLİK
AK Parti’nin teklifine göre Başkan, parlamentoda kabuledilen kanunları iade ederse yeniden onaylanması için 367 milletvekilininoyuyla kabul edilmesi gerekiyor. Bu çoğunluğa ulaşmayan iadeli yasalar geçersizoluyor. AK Parti, yedek milletvekilliği de önerdi. Buna göre siyasi partilerinseçim çevrelerindeki milletvekili aday listelerinde bulunup da seçilemeyenadaylar bulundukları sıra esas alınarak yedek milletvekili sayılacak. Bağımsızadaylar da kendi pusulalarında yedek vekil yazabilecek.
CHP'DEN HAKAN ŞÜKÜR MADDESİ
CHP de milletvekillerinin mal bildiriminde bulunması vebunu kamuoyuna açıklamasını önerdi. Milletvekilleri vekillik dışında hiçbirücretli veya ücretsiz işte çalışamayacak. Seçimden önce veya sonra suç işleyenmilletvekili Meclis kararı olmadan tutuklanamayacak, gözaltına alınamayacak.Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hali dışında TBMM üyeleritutuksuz yargılanabilecek. Cumhurbaşkanı Meclis tarafından 7 yıllığınaseçilecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR