ATATÜRK`ÜN YALOVADAKI ÇİFTLİĞİ SATILDI



Atatürk'ün Yalova'daki Millet Çiftliği krala satıldı.

Atatürk'ün 1929yılında kendi parasıyla satın alarak tarımın gelişmesi için halka bağışladığı Millet Çiftliği turizm tesisi yapılması için Suudi Arabistan KralıAbdullah bin Abdülaziz'e satıldı.
Atatürk’ün kendi parasıyla satın aldığı, tarımıngelişmesi için çalışmalar yapılan çiftlik 1937’de vasiyeti üzerine milletebağışlanmış, daha sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafındankullanılmıştı.


3 bin dönümlük TİGEM arazisinden 80 dönümlük alan 1994yılında Belediye Canlı Ağaç Müzesi (arboretum) yapılması şartıyla TarımBakanlığı tarafından Yalova Belediyesi’ne tahsis edilmişti. 17 Ağustos 1999Büyük Marmara depreminde çadır kent alanı olarak kullanılan canlı ağaç müzesikullanılamaz duruma gelmişti.

80 dönümlük arazi
Yalova Belediyesi daha sonraki yıllarda 80 dönümlükaraziyi Belediye Meclis kararıyla önce konut alanı, daha sonra da turizm alanıolarak imara açtı ve ihaleye çıktı. CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel, YalovaValiliği’ne başvurarak ihalenin iptalini istedi. Ancak 12 Kasım’da YalovaBelediyesi’nde yapılan ihaleyle 5 ayrı parselden satışa çıkarılan arazininbüyük bir bölümünü Suudi Arabistan firması Merosa satın aldı.
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, şirketin Suudi ArabistanKralı Abdullah bin Abdüllaziz’in olduğunu söylediğini belirtip firmanınYalova’ya 250 milyon liralık yatırım yapmayı planladığını belirtti. YalovaBelediye Başkanı Koçal, “Merosa şu anda Sapanca’da villalar yapıyor.Arboretumun tamamını Merosa alacak. Yaklaşık 250 milyon TL’lik bir yatırımyapmayı öngörüyorlar. Ortadoğu’nun ve bu bölgenin en büyük turizm yatırımınıburaya yapmayı planlıyorlar. Bu Yalova için çok iyi bir şey. Bu yatırım zenginOrtadoğuluların Yalova’ya gelmesi anlamına geliyor. Hem yatırımın büyüklüğü hemde oluşturacağı turizm potansiyeli itibarı ile Yalova’ya önemli katkılarsağlayacak. Olurlarını verdik, satış muamelesi de bitti” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR