YILBAŞINDAN BU YANA YABANCILARA SATILAN YERLİ ŞİRKETLER

 
YORUM SIZIN...
 
 
UYUM İNGİLİZLERLE FLÖRTTE
İngiliz süpermarket zinciriTesco’nun Türkiye’deki iştiraki Tesco Kipa, gıda perakendecisi Uyum Gıda’nınçoğunluk hissesini satın almak için öngörüşmelere başladı. Büyük çoğunluğuİstanbul'da olmak üzere toplam 55 şubesi bulunan Uyum'da 1850 kişi çalışıyor.
 
 
 
YEMEKSEPETİ'NE İKİNCİ YABANCI ORTAK
İnternet üzerindenyemek siparişi almak için 11 yıl önce kurulan yemeksepeti.com, dünyanın enbüyük 10 yatırım fonundan biri olan Amerikan General Atlantic 44 milyon dolarkarşılığında hisse sattı. yemeksepeti.com, daha önce de European FoundersFund’u yüzde 20 ortak almıştı.
 
FLORMAR FRANSIZLARA
Flormar FRANSIZ kozmetik devi YvesRocher Grubu, Türkiye’nin köklü kozmetik firması Flormar’ın yüzde 51’ini satınaldı. 100’ü Türkiye’de, 200’ü yaklaşık 30 ülkede, toplam 300 mağazası olanFlormar, İspanya’dan Suudi Arabistan’a geniş bir coğrafyada faaliyetgösteriyor.
 
 
DAMAT'TAN HİSSE SATIŞI
Türkiye'de Damat ve Tweenmarkaları ile tanınan Orka Group'un azınlık hisseleri New York merkezli yatırımşirketi Investcorp'a satıldı.
 
 
DENİZBANK RUSLARIN OLDU
Bir zamanlar Zorlu Grubu'na aitolan ancak 2006 yılında Fransız-Belçika ortaklığı Dexia'ya satılan Denizbank bukez de Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'a 3.54 milyar dolara satıldı.
 
 
TAV FRANSIZLARA SATILDI
TAV Havalimanları Holding'inyüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u FransızAéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
MUSTAFA NEVZAT'A 700 MİLYON DOLAR
Mustafa Nevzat İlaçSanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’liAmgen'e satıldı.
 
KOTON'UN YARISI SATILDI
Koton'un yüzde 50’si Turkven’insahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelininyaklaşık 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
TARSUSİKİLEDİ
 
Geçen yıl İstanbul Fuar Hizmetleri'nin yüzde 75'ini alan İngiliz TarsusGroup, şimdi de Life Media Fuarcılık'ın yüzde 70'ini 30 milyon TL'ye aldı.
 
 
 YILIN İLK ORTAKLIĞINISILK&CASHMERE YAPMIŞTI
Dubai merkezli Eastgate Capital GroupSilk&Cashmere’in yüzde 45’ini satın aldı.
 
PRONET SATILDI
Türkiye elektronik güvenlik sistemlerisektörünün önde gelen markalarından Pronet, Londra merkezli girişim sermayesişirketi Cinven'e satıldı. Satış bedelinin 350 milyon euro olduğu tahminediliyor.
 
 
POLİMER KAUÇUK ABD'LİLERİN OLDU
1957'de kurulan Türkhidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk ABD’li enerji yönetimidevi Eaton Corporation'a satıldı.
 
PETKİM'DEKİ SON HİSSE DE SATILDI
Petkim'deki yüzde10,32'lik son kamu hissesi, 168 milyon 500 bin dolara Socar'a satıldı.
 
MACKOLİK İNGİLİZLERE
Türkiye'nin önde gelen sporsitelerinden biri olan mackolik.com, Perform isimli bir İngiliz şirketitarafından satın alındı. Perform, şirketin yüzde 51'lik hissesi için 40.8milyon TL nakit ödemede bulundu.
İSKENDERUN LİMANI'NIN YÜZDE 20'Sİ SATILDI
Limak,İskenderun Limanı'nın yüzde 20'sini Avrupa Yatırım Bankası ile Fransız ve İtalyanlar'ınkamu fonlarının ortak olduğu InfraMed'e devretti.
 
İDAŞ'A YABANCI ORTAK
New York merkezliCapital Partners, İDAŞ’a 30 milyon lira ile ortak oldu.
 
HAK MENKUL SİNGAPURLULARIN OLDU
Hak Menkul'ün yüzde 95.9hissesi 20 milyon dolar karşılığında Singapurlu Philip Brokarage firmasınasatıldı.
BENTO'YU JAPONLAR ALDI
Japon imalat şirketi Nitto Denko,Türk sanayi tipi yapışkan film üreticisi Bento'yu 100 milyon dolara satın aldı.
 
GRANİSER'E 75 MİLYON DOLAR
Kazancı Ailesi'nin sahipolduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser'in yüzde 75 hissesi 75milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'yesatıldı.
 
FİNANS EMEKLİLİK CIGNA'YA SATILDI
Finansbank, Amerikalısağlık ve hayat sigortası şirketlerinden Cigna ile Finans Emeklilik şirketininyüzde 51’inin satışı için ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Cigna,Finans Emeklilik’in yüzde 51 hissesi için 85 milyon Euro ödeyecek.
BAHÇEŞEHİR'E ABD'Lİ ORTAK
ABD merkezli Carlyle GrubuBahçeşehir Kolejleri’nin yüzde 48’ini aldı.
 



 
 
Hazırlayan: Eren Güler /Hürriyet Gazetesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR