BEDENI SAKINLESTIREN BESINLER




Bolca sebze ve meyve, süt ürünleri, patates, makarna ve kepek ekmeği tüketmek strese karşı sağlıklı şekilde savaşmanın anahtarı.
Stres yüklü organizmaya en fazla fayda sağlayan madde ise magnezyumdur. Noradrenalin ve adrenalin gibi stres hormonlarının üretimi için gerekli olan magnezyum, aynı zamanda hassas ve sinirli bünyelere karşı bu hormonların üretimini de hızlandırıyor. Magnezyum; vücuttaki 300’den fazla hormonu harekete geçirerek, kalp ve kas gücünü kontrol altına alıyor.
Magnezyum daha çok kepek ürünlerinde, fındık, badem, çekirdek (kabak) ve muzda bulunur. Fazla stresli bir döneme girildiğinde ise eczanelerde satılan magnezyum takviyelerinden de faydalanmak mümkün.
Beyin hücreleri için en önemli elementlerden biri ise; beyin, sinir ve kas hücrelerini anında enerji ile dolduran karbonhidrat.
Bunun yanı sıra şeker de beyinde etkisini çabuk gösteren besinler arasında yer alıyor. Ama tabii şeker tüketimi konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü şekerli gıdalar, kan şekerinin bir anda yükselip bir anda düşmesine sebep oluyor. Bu yüzden kana daha uzun sürede karışan karbonhidratları tercih etmek gerekiyor. Bunlara düşük glisemik endeksli gıdalar ya da kompleks karbonhidratlar deniyor. Tahıl, baklagiller ve sebze, bol karbonhidrat içeren besinler arasında bulunuyor.
Stres altında olan kişi, hücrelere zarar veren radikaller ürettiğinden, bağışıklık sistemi de büyük ölçüde zarar görür. Havuçtaki beta karoten, portakaldaki C vitamini, buğday yağında bulunan E vitamini zararlı radikallere karşı koruyucularımız…
Ayrıca bir bardak sebze veya meyve suyu da bir öğün yerine geçiyor. Bunların yanı sıra fındık, fıstık veya ceviz de atıştırmak için ideal. İçerdikleri B vitamini sayesinde sinirler gevşeyip rahatlıyor.
Kaynak: Sözcü Gazetesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR