İSVİÇRE RHEİNAU DA YAŞAYANLARA 2500 FRANK MAAŞ BAĞLANIYOR.



Evet yanlış okumadınız. Temel yurttaşlık geliri uygulamasının toplum tarafından etkisini görmek için yapılacak olan  bu sosyal deney de, Rheinau köyü halkına koşulsuz maaş bağlanacak.


İsviçre’nin  Rheinau köyünde, 2016 yılında gerçekleşen referandumda halkın reddettiği ‘temel gelir’ uygulaması sosyal deney kapsamında başlatılacak. 

Uygulamanın 1 yıl sürmesi bekleniyor. Fikrin mimarı ve deneyin yapımcısı Rebecca Panian, bu çalışma ile amaçlarının, ‘halkın geri çevirdiği ‘temel gelir’ uygulamasının etkisini görmek’ olarak açıklıyor.

Bu uygulamayla birlikte, köy halkına, çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın aylık 2,500 Frank maaş verilecek. Bu miktardan fazla geliri olanlarsa, arta kalan miktarı geri ödeyecek. Maaşlar, vergiler yerine bağış yoluyla finanse edilecek.
 

Katılım için son başvuru günü 15 Eylül olarak belirlenen uygulamaya, 1300 nüfusa sahip köyde şu ana kadar 700’den fazla kişi gönüllü oldu. 

Temel gelirin cazibesine kapılanların köye akın etmesini önlemek amacıyla deneye yalnızca Rheinau’ya 5 Haziran’dan önce yerleşmiş olanların katılabilmesi şartı aranıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR PERİ MASALI

TEŞEKKÜRLER PINAR İNANÇ AKAR